perjantai 10. toukokuuta 2013

Riittävä uni - painonhallinnan tärkeä tekijä

Terveellinen ruokavalio, liikunta ja riittävä lepo. Siinä ovat avaimet painonhallintaan. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7-9 tuntia yössä. Jos unta riittää, olisi hyvä harrastaa lisäksi lyhyitä (alle 30 min) päiväunia. Nukutko sinä tarpeeksi? Minun on valitettavasti myönnettävä, että minä en ainakaan. Parannettavaa tässä asiassa olisi ja paljon - univelkaa on kertynyt ja se näkyy jo juonteina silmänympärysiholla. Univaje syntyy, ellei oma unentarve tule täytetyksi. Univaje puolestaan kasautuu univelaksi, jonka voi maksaa vain nukkumalla. Sen sijaan varastoon nukkuminen ei onnistu, sillä sekä kehomme että aivomme tarvitsevat säännöllisesti unta.



Unen puute ja lihavuus ovat todennäköisesti liitoksissa toisiinsa. Väestötutkimuksissa on todettu, että erityisesti lyhyet, alle kuuden tunnin mittaiset yöunet ovat yhteydessä runsaampaan lihavuuden esiintymiseen. Miksi? Univajeen on todettu heikentävän aineenvaihduntaa sekä nälän ja kylläisyyden tunteita säätelevien hormonien toimintaa. Univajeesta kärsivä keho menee säästöliekille, ja väsynyt elimistö pyrkii kuluttamaan energiaa normaalia säästeliäämmin. Toisaalta väsyneenä ei myöskään tee mieli lähteä liikkumaan.



Lisäksi nukkumisella on lihaskehitystä lisäävää vaikutusta mm. kasvuhormonin erittymisen kautta. Univaje ja huono unenlaatu lisäävät ruokahalua ja kortisolin erittymistä --> tämä aiheuttaa ylipainoa. Laihduttaessa kunnon kahdeksan tunnin yöuni voi olla erittäin tehokas keino varmistaa, että laihtuminen tapahtuu rasvasta eikä lihaksista.

"Älä myöskään ole työhullu tai buukkaaa kalenteriasi täyteen menoja. Rentoudu useita kertoja päivässä kunnon yöunien lisäksi."
Nämä kaksi tärkeää lausetta ovat peräisin Jan Sundellin "Hanki lihasta, polta rasvaa"-kirjasta.

Kuinka päädyin kirjoittamaan unesta ja sen tärkeydestä? Minulla on takanani yövuoro, nukuin aamulla KOLME TUNTIA (!!!) ja näillä kolmen tunnin aamu-unilla mennään sitten uuteen yövuoroon! Järkyttävää! Tunnen itseni todella väsyneeksi.. Huomennakaan en juuri ehdi nukkua ja sunnuntaina onkin jälleen vuorossa iltavuoro! Olen siis tehnyt juuri niinkuin EI PITÄISI tehdä - olen buukannut kalenterini täyteen. :(

Minulle tuli Saksasta paketti (kissojen raapimis-/kiipeilypuu). Pakettikuriirin kanssa jouduin sopimaan, että hän tuo paketin tänään, sillä vaihtoehdot olivat aika paskat: 1) haet itse paketin jostain terminaalista klo 8-9 aamulla tai 2) he tuovat paketin kotiisi klo 9-15. Yleensä olen töissä noihin aikoihin! Tänään olin kotona kyllä juu, mutta olin ajatellut aamupalan jälkeen mennä nukkumaan ja nukkua posottaa iltaan asti (ja sitten levänneenä yövuoroon). Korostin tälle pojalle kyllä sitä, että minun olisi tärkeää saada nukkua ja että voisimmeko sitten sopia jonkun melko tarkan ajan, jolloin hän toisi paketin, niin laitan kellon herättämään. Ääntä en puhelimessa pidä, sillä minulle yrittää päivittäin soitella lehtikauppiaat (tänäänkin kahdesti!). Sovimme, että poika soittaa minulle klo 11 kertoakseen sitten tarkan ajan, jolloin tuo paketin (arveli, että klo 12 hujakoilla tulee). Ja kuinka sitten kävikään??? Nukuin klo 8-11 melko katkonaista unta, heräsin klo 11 ja odotin, odotin, odotin... klo 12.45 soittaa pakettipoika ja kertoo, että UNOHTI soittaa minulle (!!!) ja tulee klo 14.30. Tuumasin, ettei ole järkeä nukkua tuntia ja sitten taas herätä. Niinpä tein ruokaa ja odottelin jälleen.. No, pakettipoika tuli lopulta vasta klo 14:45, että kiva kiva.



Aion nyt ehdottomasti painaa vielä kerran pään tyynyyn ja yrittää saada unen päästä kiinni edes tunniksi. Mutta kylläpä väsyttää. Ihan h*lvetin kiva lähteä töihin.... murrrrr!! Mitä tästä opimme? En todellakaan (missään tapauksessa) aio enää järjestää mitään ohjelmaa yövuorojen väliin!



Ja sunnuntai-illasta lähtien asetan itselleni haasteen: alan kiinnittää enemmän huomiota nukkumiseen ja unenmäärään. P.S. Toissa yönä näin unta, että Nora Vuorio tuli meille kylään ja tein hänelle ruokaa. Tänä aamuna unessani vertailin eri proteiinijauheita ja tein niistä juomia. Unet alkaa pyöriä melkoisesti fitness-maailman ympärillä :D

Kauniita unia! Muistakaa huolehtia unen riittävyydestä! :)




Lähteet:
http://www.valio.fi/hyvinvointi/artikkelit/riittava-uni-ja-painonhallinta/
http://kiloklubi.fi/artikkelit/Paino-hallintaan-nukkuen/1077/
Jan Sundell: Hanki lihasta, polta rasvaa-kirja
Kuvat:
weheartit.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti